• Hs V J 25_03
  • Hs V J 25_04
  • Hs V J 25_02
  • Hs V J 25_01

De samensteller van dit kleine handschriftje, een zekere Fellbrich, was een man van weinig woorden. Het titelblad is in dat opzicht tekenend voor het geheel. Fellbrich omschrijft de inhoud met het nietszeggende ‘Varia’ en duidt zichzelf slechts aan met zijn achternaam. Wie hij geweest kan zijn, is nog niet achterhaald. Het meest uitvoerig is de dagtekening: ‘Anclam den 21 Novbr. 1835’. Met ‘Anclam’ wordt het Hanzestadje Anklam in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bedoeld.

Mogelijk was Fellbrich apotheker of drogist. Zijn ‘Varia’ bestaan namelijk uit recepten, deels in het Latijn en deels in het Duits, en voornamelijk van cosmetische en huishoudelijke aard. Zo bevat het handschriftje recepten voor ‘Eau de Cologne’, ‘Windsorseife’ en ‘Balsamus cosmeticus’, maar ook voor ‘Politur’, ‘Siegellacke’, ‘Metall Leim’ en ‘Tinte für Stahlfedern’. Enkele recepten zijn vooral voor de keuken, zoals die voor ‘Apfelsienen Liqueur’, ‘Johannisbeerwein’ en ‘Chocalatae Aroma’. Doorgaans wordt weinig meer vermeld dan de benodigde ingrediënten en hoeveelheden. Achterin het handschriftje is een handige index opgenomen.

De herkomst van het handschriftje is onbekend. In 1963 werd het van de ‘Oude Verzameling’ van de Universiteitsbibliotheek overgeplaatst naar de toenmalige handschriftenafdeling. Het boekje zit los in de band. Ooit heeft een eerdere bezitter een erbarmelijke herstelpoging ondernomen en de boel met sellotape weer aan elkaar te prutsen. Behalve het kapotte bandje moet nu ook de plakbandschade worden hersteld. Dit bescheiden compendiumpje van receptuur voor alledaags gebruik verdient dat.

Published by Sander Pinkse

Ik koester een boek

Ik wil de restauratie van dit boek betalen. Neem contact met me op via de onderstaande gegevens.