• Dick Bos 03
  • Dick Bos 04
  • Dick Bos 05

In 1941 trad de detective Dick Bos voor het eerst voor het voetlicht in het tijdschrift De Prins. Direct na de oorlog begonnen zijn avonturen te verschijnen in kleine, handzame boekjes. Jongens van 8 tot 88 lazen de avonturen onder de dekens met een knijpkat, op straat met elkaar, in de klas onder de schoolbank. Maar altijd heimelijk! Een hele generatie droomde weg bij de knappe detective die zijn vijanden versloeg met behulp van jiu-jitsu-grepen of gewoon rake klappen.

Alfred Mazure (1914–1974) was de schepper van deze jongensheld. Hij tekende de strip omdat er brood op de plank moest komen en omdat hij een dure hobby had: films maken. Geen wonder dat de Dick Bos-verhalen zich laten lezen als storyboards van films en populair zijn bij filmmakers als Paul Verhoeven.

Vrijwel alle originele tekeningen van Dick Bos worden bewaard bij de Bijzondere Collecties. Veelal zijn ze in redelijke tot goede staat, maar een enkel verhaal is om publicatieredenen aan elkaar geplakt met sellotape. En sellotape is erg schadelijk voor papier, zo blijkt als het er maar lang genoeg op zit. Daardoor zijn bij twee verhalen de tekeningen beschadigd geraakt en zitten ze op onordelijke wijze aan elkaar geplakt.

Dat zouden we graag anders zien en we bieden u graag de gelegenheid daaraan bij te dragen. Met uw financiële ondersteuning zullen we de tekeningen van de sellotape laten ontdoen, de lijmresten laten verwijderen en beschadigingen laten repareren opdat de tekeningen ook nog komende generaties stripliefhebbers kunnen plezieren.

Het gaat bij de beschadigde tekeningen om zes verhalen: Het verzekeringsraadsel (nr. 65), Het andere gezicht (nr. 66), Op het laatste nippertje (nr. 68), Staatsgeheimen (nr. 69), Renbaanzwendel (nr. 70) en Diamanten (nr. 72). Ze behoren tot de laatste Dick Bos-verhalen die Mazure tekende en verschenen in 1967–1968. De tekeningen kunnen per tien geadopteerd worden voor € 125.

Published by Klaas van der Hoek

Ik koester een boek

Ik wil de restauratie van dit boek betalen. Neem contact met me op via de onderstaande gegevens.