• KZL I 3 A 5_03
  • KZL I 3 A 5_02
  • KZL I 3 A 5_04
  • KZL I 3 A 5_05
  • KZL I 3 A 5_06
  • KZL I 3 A 5_01

Reinier Ottens en zijn zoons Reinier en Josua waren in de achttiende eeuw werkzaam als atlas- en kaartenmakers te Amsterdam. Ze blonken uit in het heruitgeven van andermans producten. Dit wringt met ons gevoel voor originaliteit en authenticiteit, maar het heeft evenzogoed wel enkele formidabele prachtwerken opgeleverd, die we aanduiden met de term ‘factice-atlas’. Ze behoren tot het mooiste en indrukwekkendste wat er op dit gebied bestaat.

De Bijzondere Collecties van de UvA prijken met maar liefst acht Ottens-atlassen, in totaal meer dan twintig banden. De achtdelige Atlas maior van de gebroeders Ottens uit het tweede kwart van de achttiende eeuw is er een schoolvoorbeeld van. De bruinleren banden zijn goudgestempeld en ingelegd met leer in diverse kleuren. Centrale paneelstempels op de banden tonen Atlas die de wereldbol torst. De 800 gegraveerde kaarten zijn uiterst vakkundig met de hand ingekleurd. Deze atlas is groot, zwaar, kleurrijk, indrukwekkend – om het woord ‘verpletterend’ maar niet te gebruiken.

De atlas verkeert in relatief goede conditie, met uitzondering van deel V. Heel ingrijpend is de benodigde restauratie niet. Vooral door de atlasbladen glad te strijken en opnieuw te vouwen zoals oorspronkelijk is bedoeld en door een enkel scheurtje te herstellen, kunnen de kaarten in dit boek voor verder verval worden behoed. Dan steken geen verkeerd gevouwen bladen meer uit het boekblok en flonkert dit schitterende object niet alleen door omvang, kleur en kwaliteit maar ook door de fysieke conditie.

Published by Sander Pinkse

Ik koester een boek

Ik wil de restauratie van dit boek betalen. Neem contact met me op via de onderstaande gegevens.